تفاوت ورق گالوانیزه با آلوزینک چیست؟

۱۱:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۹
ورق گالوانیزه با ورق آلوزینک شباهت بسیاری دارد اما تفاوت ظاهری و عناصری و کاربردی با یکدیگر دارند. این تفاوت ها حتی در مقاومت آن ها نیز مشاهده می‌شود. ورق گالوانیزه خم پذیری و قابلیت انعطاف بالایی دارد. ظاهر ورق گالوانیزه نسبت به ورق آلوزینک براق تر است. در این مقاله به صورت تخصصی تفاوت آنها با یکدیگر را مورد بررسی قرار خوایم داد و با کاربرد ها و ویژگی های این ورق آشنا خواهیم شد.

تفاوت ورق گالوانیزه با آلوزینک چیست؟

تصویر شماره 1: تصویر ورق آلوزینک

فهرست مطالب

ورق آلوزینک چیست؟

ویژگی ورق آلوزینک چیست؟

کاربرد ورق آلوزینک چیست؟

مزایای ورق آلوزینک 

تفاوت ورق گالوانیزه با ورق سیاه چیست؟

ورق گالوانیزه چیست؟

ورق گالوانیزه در چه ابعادی تولید می‌شود؟

تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه

بررسی فرایند تولید ورق آلوزینک

سوالات کاربردی

از آنجایی که آهن و فولاد به سرعت در معرض خوردگی و زنگ زدگی قرار دارند؛ به همین علت باید راهکاری برای مقابله با این امر وجود داشته باشد. تولید محصولاتی مثل ورق گالوانیزه و ورق آلوزینک یکی از این راهکارهایی است که برای مقابله با خوردگی و زنگ زدگی در فلزات انجام می‌شود.

ورق آلوزینک چیست؟

ورق آلوزینک نوعی ورق فولادی با درصد آلیاژهای مختلف است که از یک لایه روی و آلومینیم پوشانده می شود. ترکیب این دو فلز در صنعت آلیاژی فوق العاده کاربردی  است. این نوع ورق مقاومت بالایی در برابر خوردگی و سایش دارد. از ورق آلوزینک بیشتر برای محیط‌هایی که اسیدیته آن بالا است استفاده می‌شود. این ورق با نام های دیگر گالوالوم و زینکالیوم شناخته می‌شود. لازم به ذکر است که در ساختار ورق آلوزینک فلزات دیگری نیز به کار رفته است از جمله این فلزات می‌توان به سیلیکون اشاره کرد. 

ویژگی ورق آلوزینک چیست؟

در این بخش قصد داریم نکات اصلی و مهم در رابطه با ویژگی‌های ورق آلوزینک را بگوییم. پس تا انتها با ما همراه باشید. 

یکپارچگی ورق آلوزینک

از ویژگی های منحصر به فرد این ورق می‌توان به ، یکپارچگی در ظاهر و ثبات در کیفیت اشاره کرد. به عبارتی فرایند ورق آلوزینک در مواردی که ظاهر کار اهمیت بیشتری دارد استفاده نمود.

دوام ورق آلوزینک

عمر این ورق  با توجه به مقاومت آن در برابر خوردگی 20 برابر ورق فولادی معمولی و حتی ورق گالوانیزه است. به دلیل دوام بالا این محصول در محیط های مرطوب به راحتی می توان کاربرد های زیادی به آن اختصاص داد. این ورق برای سقف ساختمان‌هایی که در مناطق مرطوب قرار دارند بسیار مناسب می باشد.

شکل پذیری ورق آلوزینک

یکی از مهم ترین ویژگی های این ورق، قابلیت شکل پذیری بالای آن است. این ورق در واقع از ورق روغنی یا ورق سرد به دست می آید که به خودی خود شکل پذیری و انعطاف پذیری بالایی دارند. از دیگر ویژگی های این محصول می توان به وزن پایین، قابلیت رنگ کاری، جوش پذیری و برشکاری اشاره کرد.

کاربرد ورق آلوزینک چیست؟

در این بخش باید مهم ترین کاربردهایی که این ورق دارد را بدانید. ورق آلوزینک در تمامی صنایع کاربرد دارد در ادامه به بررسی کاربردهای آن می‌پردازیم:

ساخت سقف

برای ساخت سقف ساختمان‌ها، ورق آلوزینک تبدیل به ورق رنگی می شود و سپس با عملیات فرم دهی به شکل های مختلف، شیروانی تولید می شود و در ساخت سقف از آن استفاده می گردد.

ساخت درزگیر

از آنجایی که این ورق وزن سبکی دارد و دارای انعطاف بالایی می باشد و خاصیت جوش پذیری بسیار خوبی دارد، بهترین گزینه برای درزگیری است.

پوشش دیوار

از ورق آلوزینک یا گالوالوم برای قسمت های آسیب پذیر ساختمان‌هایی که دیواره آن‌ها در معرض آسیب است استفاده می شود. علاوه بر این در مواردی هم از این محصول برای زیبا سازی استفاده می شود. به طور مثال دیوارهای تزئینی که از چوب ساخته می شود با ورق گالوالوم پوشش دهی می شود. در پارکینگ های بزرگ نیز این ورق به عنوان ورودی پارکینگ استفاده می شود تا هنگام برخورد ماشین ها به آن، آسیب نبیند.

شبکه آبرو

به دلیل بالا بودن مقاومت ورق آلوزینک در برابر خوردگی در بیشتر موارد آبروها از ورق آلوزینک استفاده می شود.

فنس یا پرچین

در بعضی موارد از این ورق برای فنس و پرچین استفاده می شود.

صنعت لوازم خانگی

در صنعت لوازم خانگی از ورق آلوزینک برای ساخت ظروف ادویه استفاده می‌شود. علاوه بر این، در ساخت یخچال، ماشین لباسشویی و سایر وسایل برقی از این محصول به وفور استفاده می‌شود. 

مزایای ورق آلوزینک 

ورق آلوزینک به علت عناصر به کار رفته در ساختارشان، مزیت‌های بسیار زیادی دارند. این مزیت‌ها باعث می‌شود که ورق آلوزینک نسبت به هرگونه آسیب از جمله خوردگی و سایش در امان باشد. وزن این نوع ورق با توجه به نوع آلیاژ به کار رفته در آن بسیار مناسب است که این امر باعث می‌شود برای مصارف صنعتی از آن استفاده شود. انعطاف بیشتر و بهتر این نوع ورق نسبت به ورق گالوانیزه، باعث شده است به بهترین گزینه برای پوشش دهی به انواع وسایل تبدیل شود. از دیگر مزیت‌های ورق آلوزینک، ابعاد دقیق آن است. در هنگام تولید ورق آلوزینک، ابعاد برشی آن به درستی تعیین می‌شود.

تفاوت ورق گالوانیزه با ورق سیاه چیست؟

ورق سیاه با اینکه مقاومت بسیار بالا و استحکام بالایی دارد اما در مقابل خوردگی، نم و رطوبت دچار آسیب شده و تغییر رنگ می‌دهد. به همین دلیل بر روی ورق سیاه یک لایه روی قرار می گیرد و تبدیل به ورق گالوانیزه می شود. طی فرایند گالوانیزاسیون یک لایه چند میکرونی از فلز روی آن قرار می گیرد. گاهی وقت ها به دلیل نامرغوب بودن نوع روکش گالوانیزه، ورق تولیدی دارای کیفیت قابل قبولی نیست و انتظار مصرف کننده برآورده نخواهد شد.

ورق گالوانیزه چیست؟

ورق گالوانیزه نوعی محصول فولادی است که به دو روش سرد و گرم تولید می‌شود.این نوع ورق با روش‌های مختلفی در برابر اکسید و خوردگی مقاومت می‌کند. ظاهر براق ورق گالوانیزه باعث شده است که کاربرد و کارایی آن در مناطق مرطوب بیشتر شود. این ورق در ابعاد مشخص و محدود تولید و روانه‌ی بازار می‌شود. این امر باعث شده است که قیمت ورق گالوانیزه نسبت به سایر ورق‌های فولادی متفاوت باشد. 

بررسی ویژگی‌های ورق گالوانیزه

دانستن این مورد خالی از لطف نیست که بیشتر محصولات فولادی اعم از پروفیل، لوله و نبشی از ورق گالوانیزه تولید شده اند. ورق گالوانیزه به علت خاصیت خمش و جوش پذیری مناسبی که دارد، کاربرد گسترده ای خواهد داشت. این امر باعث می‌شود که کار کردن با این نوع ورق بسیار راحت تر شود. در ادامه به بررسی ویژگی های بیشتر ورق گالوانیزه می پردازیم: 

  • استفاده از ورق و فولاد گالوانیزه بهتر از فولاد ضد زنگ است زیرا گالوانیزه کردن باعث می‌شود که عمر مفید ورق افزایش بیشتری داشته باشد. 
  • توجه کنید که نصب و بارگذاری درست این نوع ورق باعث افزایش عمر آن تا 70 سال می‌شود. 
  • مورد دیگری که از ورق گالوانیزه باید بدانید این است که آسیب‌های سطحی وارد شده به این ورق باعث کاهش عمر این ورق نمی‌شود. 

ورق گالوانیزه چه مزایایی دارد؟ 

  • هزینه های تولید ورق گالوانیزه به مراتب کمتر است.
  • برای نگهداری و حمل و نقل ورق گالوانیزه هزینه بسیار کمی نیاز است. 
  • آسیب‌هایی که در حین بارگذاری و حمل و نقل این ورق ممکن است به آن وارد شود نسبت به سایر انواع ورق ها بسیار کمتر است. 
  • سطح ورق گالوانیزه به راحتی تمیز می‌شود. 

ورق گالوانیزه در چه ابعادی تولید می‌شود؟

درمورد ورق گالوانیزه باید این مورد را در نظر بگیرید که ورق سیاه و ورق گالوانیزه از نظر ابعاد محدودیت کمی دارند و در ابعاد مختلف تولید می‌شوند. طول ورق گالوانیزه تولید شده توسط هر کارخانه متفاوت و چیزی در حدود 2 تا 10 متر است. این در حالی است که عرض ورق های گالوانیزه بین 1 تا 1.5 متر متغیر است. 

تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه

از آنجایی که ورق آلوزینک ترکیبی از روی و آلومینیوم است که مقاومت آن بسیار بیشتر از ورق گالوانیزه می باشد. به طور کلی ورق آلوزینک با ایجاد پوشش بر سطح آن و پیوند متالوژیکی، مقاومتش در برابر عوامل خورنده بسیار بالاتر است. برای تولید این ورق از رنگ های کوره ای استفاده می شود. این ورق با ایجاد پوشش اولیه به ضخامت 7 میکرون از داخل و پوشش پلی استر به ضخامت 25 میکرون از بیرون، در محل اتصال ورق با فوم چسبندگی بهتر دارد. این ویژگی منجر شده تا این ورق مناسب برای استفاده در ساخت ساندویچ پانل باشد.

  به طور کلی می توان گفت تفاوت ورق گالوانیزه با آلوزینک تنها در پوشش آن‌ها خلاصه می شود. این تغییر در پوشش منجر به تفاوت خواص آن‌ها شده است به شکلی که اعلام شد ورق آلوزینک مقاوم تر از ورق گالوانیزه است. در حالی که ورق آلوزینک با عناصر آلومینیوم و روی پوشانده شده است. در حالی که ورق گالوانیزه تنها با عنصر روی خالص پوشش داده می شود. پوشش روی به کاربرده شده در این ورق ها باعث می شود تا در برابر بارش باران و شرایط رطوبت زیاد، دچار اکسید نشود و زنگ نزند. از این ورق های بیشتر در گلخانه ها، حفاظ دیوار، پوشش سقف و مواردی از این قبیل استفاده می شود.

بررسی فرایند تولید ورق آلوزینک

در نخستین گام برای تولید ورق آلوزینک، درصد وزن عناصر مورد استفاده برای پوشش دهی ورق بر اساس استاندارد ASTM A924 مشخص می شود. سپس حوضچه های مذاب تهیه می شود و ورق روغنی پس از تولید، از این حوضچه عبور می کند. انجام این مراحل درصورتی که ورق به صورت شیت باشد اپراتور ها در آن دخالت دارند. در فرآیند تولید ورق آلوزینک اپراتورها به صورت دستی دخالت دارند و در صورتی که ورق رول باشد کلیه ی مراحل کاملا مکانیزه و اتوماتیک انجام می شود.

سوالات کاربردی

تفاوت ورق گالوانیزه با آلوزینک چیست؟ 

تفاوت اصلی این دو ورق در عناصر به کاربرده شده در آن می باشد. ورق گالوانیزه به وسیله روی پوشش داده می شود در حالی که ورق آلوزینک به وسیله آلومینیوم و روی پوشش داده می شود. مقاومت ورق آلوزینک از ورق گالوانیزه بسیار بالاتر است.

ورق آلوزینک چیست؟

ورق آلوزینک ورقی است فولادی که سطح آن با یک لایه روی و آلومینیم پوشانده می شود.

ویژگی ورق آلوزینک  چیست؟

  • یکپارچگی بالا
  • دوام بالا
  • شکل پذیری بالا
  • مقاوم در برابر خوردگی

کاربرد ورق آلوزینک چیست؟

به دلیل خاصیت بالا ضد زنگ و خوردگی این ورق کاربرد بالایی دارد اما بیشترین کاربرد آن در ساخت موارد زیر می باشد.

  • شبکه آبرو
  • پوشش دیوار
  • فنس یا پرچین
  • سقف و ...